Routes in de Achterhoek
June 30, 2020

Welke routes kan je rijden met onze scooter?

Het rijden op onze scooters op zich is al een leuke activiteit maar een mooie route erbij maakt de belevenis helemaal af. In de Achterhoek valt genoeg te genieten! Wanneer je bij ons vertrekt rijd je al meteen in het mooie buitengebied van Doetinchem in de nabijheid van de Slangenburgse bossen.

Vanuit ons vertrekpunt hebben wij op basis van onze eigen ervaring en die van onze klanten de mooiste routes uitgestippeld, die je zoveel mogelijk over rustige paden door de natuur leiden en langs mooie bezienswaardigheden laat gaan. Deze kunnen zowel via een app op je mobiele telefoon als via een knooppuntenkaart gevolgd worden. Waarbij de navigatie via de app onze persoonlijke voorkeur geniet, vanwege de persoonlijke touch die we hierin kunnen leggen.

Doesburgse mosterd route (dagdeelroute plm 50 km.)

Deze route brengt je via een prachtige trip langs de Oude IJssel naar Doesburg. Deze fotogenieke Hanzestad geniet grote bekendheid door de gerestaureerde binnenstad met vestingwerken. Er zijn veel oude gebouwen te vinden zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag, de Grote of Martinikerk en de mooi gerestaureerde 14e eeuwse Gasthuiskerk of Antoniskapel met Gasthuishofje. In het centrum van Doesburg vindt je diverse musea en de mosterdfabriek. Na een bezoekje of terrasje in deze stad rijd je via recreatiegebied Het Zwarte Schaar en het coulisselandschap van Achter-Drempt, Hoog-Keppel en Hummelo weer terug naar onze locatie.

Doesburg De Waag
De Waag Doesburg

Montferland route (dagdeelroute plm 50 km.)

Ten zuiden van onze locatie ligt het glooiende heuvelland genaamd Montferland. We nemen je mee via diverse mooie plekjes langs de rivier de Oude IJssel naar `s-Heerenberg waar je beslist even kasteel Huis Bergh moet bewonderen! Het kasteel is ingericht als bewoond huis. Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer en in het rentmeestershuis is een theeschenkerij gevestigd.  (TIP!)

Onze route leidt je hierna via Stokkum door het Bergherbos naar `t Peeske, de gelijknamige uitspanning is ook een aanrader! Het Bergherbos is één van de grootste bosgebieden van Gelderland met kleine heideveldjes en vliegdennen. Hoogste punten zijn de Hettenheuvel (93m),de Galgenberg (77m) en de Hulzenberg (85m). Vanaf het hoogste punt is er een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Door het schitterende glooiende landschap waan je jezelf even in het buitenland! Via Zeddam leidt de route hierna weer terug naar je vertrekpunt.

Huis Bergh `s-Heerenberg

Dickens route (dagdeelroute plm 50 km.)

Bronkhorst is niet alleen het kleinste stadje van Nederland maar tevens ook een prachtig plaatsje om aan te doen, het is niet voor niets dat een deel van Bronkhorst is aangemerkt als rijksbeschermd gezicht. Het stadje had een kasteel, grachten en stadsmuren, maar deze zijn allemaal verdwenen. Bezienswaardigheden in Bronkhorst zijn de Kapel, gebouwd in 1344. De Jodenbegraafplaats, waarvan het oudste graf uit 1859 stamt. ’t Hoge Huys staat aan het einde van de Kapelstraat en heeft trapgevels. De eerste bekende bewoner heeft na een stadsbrand het 13e eeuwse huis weer opgebouwd met resten van de oude stadsmuur. Het Kunstgemaal is een ruimte voor hedendaagse kunst en vormgeving. Niet alleen Bronkhorst zelf maar ook de route erheen, door het prachtige coulisselandschap en de terugrit langs de IJssel en haar uiterwaarden en plaatsjes als Achter-Drempt en Hummelo is bijzonder fraai.

Rondje Zelhem (dagdeelroute plm 50 km.)

Deze route leidt je meteen al naar het nabijgelegen  landgoed de Slangenburg. Het gelijknamige kasteel is uit de 17e eeuw. Het park rondom kasteel Slangenburg behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 kilometer lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers.

Hierna reis je via Halle en Mariënvelde richting Ruurlo. Het bosgebied De Halse Rug is ontstaan in de laatste ijstijd door opstuwing van landijs. Het doorsneed duizenden jaren geleden de kletsnatte, centrale Achterhoek met zijn hoogvenen en uitgestrekte, natte heidevelden. De laagtes in de rug zijn onder gestoven met stuifzand. Op deze onvruchtbare grond bevinden zich nog steeds dennenbossen.

Hierna komt je aan bij kasteel Huize Ruurlo dit kasteel wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest. In 1977 deed dit kasteel dienst als gemeentehuis. In 2012 is het door Hans Melchers verworven en heeft het haar deuren geopend als ‘Museum More’ met een collectie van modern realistische werken.  

Landgoed `t Zelle is het volgend hoogtepunt van deze schitterende route. Daarna keer je via landgoed `t Zand en Zelhem weer terug naar onze locatie.

Rondom Doetinchem (dagdeelroute plm 50 km.)

Deze route leidt je allereerst naar Sluis De Pol, deze is vanwege zijn ligging midden in de Oude IJssel voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek kunstwerk. De sluis is hier in 1953 gebouwd.  De rivier is hier toen ook voor verlegd. De sluisdeuren zijn ruim 5,5 meter hoog en 4 meter breed en geven een indrukwekkend beeld van het hoogteverschil in waterpeil.

Verderop komt je bij het Waalse Water. Hier heb je een mooi uitzicht op het landhuis de Kemnade met de typische toren. Het landhuis en directe omgeving zijn niet vrij toegankelijk voor het publiek. Je kan er echter tot aan de oprijlaan komen, je hebt daar zicht op het landhuis. Langs recreatiegebied Stroombroek rijd je via de Wehlse Broeklanden naar het fietspad langs de Oude IJssel.

Het volgende hoogtepunt is, nadat je links de Follega molen (de enige windmolen in Nederland die als watermolen dienst doet) bent gepasseerd, het fraai gelegen kasteel Keppel. Het kasteel ligt in een 19e-eeuws park in landschapsstijl. Hierna rijd je via de Oude Zutphenseweg richting Hummelo. Het dorpje Hummelo kent een beschermd dorpsgezicht.

Via de prachtige landerijen van Zelhem kom je aan bij het laatste hoogtepunt van deze route, landgoed “de Slangenburg”. Het gelijknamige kasteel stamt uit de 17e eeuw. Het park rondom kasteel de Slangenburg behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 kilometer lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers.

Kasteel Slangenburg

Onze dagroutes!

Posbankroute (dagroute, 90 km.)

Deze route brengt je via een prachtige trip langs de Oude IJssel, Laag- en Hoog-Keppel naar Doesburg. Deze fotogenieke Hanzestad geniet grote bekendheid door de gerestaureerde binnenstad met vestingwerken. Er zijn veel oude gebouwen te vinden zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag, de Grote of Martinikerk en de mooi gerestaureerde 14e eeuwse Gasthuiskerk of Antoniskapel met Gasthuishofje. In het centrum van Doesburg vindt je diverse musea en de mosterdfabriek.

Hierna gaat de route door richting Giesbeek met de schitterende uiterwaarden van de IJssel aan je rechterhand, bij Rheden steek je met de pont de IJssel over en kom je meteen in een heel ander stukje natuur, genaamd de Posbank. Dit is het bekendste punt van de Veluwezoom, en heeft de mooiste top van Nederland (90 meter boven NAP). Je kijkt uit over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. In augustus kleurt de omgeving helemaal paars als de heide in bloei staat. Door het heuvelachtige bosgebied, rij je door naar het pontje bij Bronkhorst. Let op dat je contant geld bij je hebt, want je kan hier niet pinnen!

Bronkhorst is niet alleen het kleinste stadje van Nederland maar tevens ook een prachtig plaatsje om aan te doen, het is niet voor niets dat een deel van Bronkhorst aangemerkt is als rijksbeschermd gezicht. Het stadje had een kasteel, grachten en stadsmuren, maar deze zijn allemaal verdwenen. Bezienswaardigheden in Bronkhorst zijn de Kapel, gebouwd in 1344. De Jodenbegraafplaats, waarvan het oudste graf uit 1859 stamt. Hierna vervolgt de tocht langs het Kunstgemaal over de IJsseldijk, richting Doesburg, waarna de route terugkeert richting Doetinchem maar dan langs de andere kant van de Oude-IJssel, via de Kruisbergse bossen kom je weer terug op onze locatie.

Posbank

Vele kastelen. (dagroute 97 km.)

Zoals de naam al zegt leidt deze route langs veel kastelen en landhuizen. Deze route leidt je meteen al naar het nabijgelegen  landgoed de Slangenburg. Het gelijknamige kasteel is uit de 17e eeuw. Het park rondom kasteel Slangenburg behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 kilometer lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers.

Vervolgens reis je via Halle en Mariënvelde richting Ruurlo. Het bosgebied De Halse Rug is ontstaan in de laatste ijstijd door opstuwing van landijs. Het doorsneed duizenden jaren geleden de kletsnatte, centrale Achterhoek met zijn hoogvenen en uitgestrekte, natte heidevelden. De laagtes in de rug zijn onder gestoven met stuifzand. Op deze onvruchtbare grond bevinden zich nog steeds dennenbossen.

Hierna komt je aan bij kasteel Huize Ruurlo. Dit kasteel wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest. In 2012 is het door Hans Melchers verworven en heeft het haar deuren geopend als ‘Museum More’ met een collectie van modern realistische werken.  

Via pannenkoekenrestaurant “De Heikamp” (aanrader!) en huis `t Zelle, rij je richting Vorden. Dit plaatsje staat bekend om haar acht kastelen waarvan je er een aantal zal passeren. In chronologische volgorde: Huize de Wiersse, De Wientjesvoort, kasteel Vorden, kasteel Den Bramel, Langoed Hackfort en Kasteel ’t Suideras.

Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de route hierna verder naar Bronkhorst. Bronkhorst is niet alleen het kleinste stadje van Nederland maar tevens ook een prachtig plaatsje om aan te doen, het is niet voor niets dat een deel van Bronkhorst is aangemerkt als rijksbeschermd gezicht. Bezienswaardigheden in Bronkhorst zijn de Kapel, gebouwd in 1344. De Jodenbegraafplaats, waarvan het oudste graf uit 1859 stamt. Hierna vervolgt de tocht langs het Kunstgemaal over de IJsseldijk, richting Doesburg. Deze fotogenieke Hanzestad geniet grote bekendheid door de gerestaureerde binnenstad met vestingwerken. Er zijn veel oude gebouwen te vinden zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag, de Grote of Martinikerk en de mooi gerestaureerde 14e eeuwse Gasthuiskerk of Antoniskapel met Gasthuishofje. In het centrum van Doesburg vindt je diverse musea en de mosterdfabriek Vervolgens gaat de route  langs de Oude-IJssel, via Laag-Keppel en de Kruisbergse bossen weer richting onze locatie in Doetinchem.

Museum More

Recente Posts

Klaar voor?

Heb je zin gekregen in een ritje?
Reserveer dan nu jouw scooteravontuur!