Fietspad, dus niet brommen!
July 29, 2020

Brommende moraalridders

Bromsnor

Afgelopen week kwamen we er één tegen, een echte moraalridder. Rijdend op z’n stalen ros probeerde hij met z’n mimiek en hoofdbeweging ons duidelijk te maken: hier mogen jullie niet rijden! Maar had deze man ook gelijk met z’n afkeurende lichaamstaal? Voor de zekerheid keek ik aan het einde van het fietspad nog even op het verkeersbord. Zou er iets staan van: alleen toegang voor beterweters o.i.d.? Nee er stond slechts: (onverplicht) fietspad en daaronder nog eens ten overvloede: dus niet brommen! Volgens de wet is een elektrische snorscooter zoals de onze, gelijkgesteld aan een fiets, dus feitelijk maakten niet wij maar hij de overtreding: je mag hier niet brommen!

Misverstanden over regelgeving

We merken dat er nog veel misverstanden zijn bij weggebruikers over de regelgeving m.b.t. elektrische scooters.  Mensen hebben vaak een begrijpelijk associatie met brommers, die inderdaad in sommige gevallen niet op het fietspad mogen. Dat is één van de redenen waarom we op onze scooters een fietsbel hebben bevestigd. Wanneer ze deze horen denken ze dat er een fiets aankomt en voor de wet is dat ook zo!  Eerlijk is eerlijk, met al die nieuwe vervoersmiddelen, zoals speed-pedelecs, elektrische boards, steps enzovoort, wordt het er ook niet gemakkelijker op om te weten wat wel en niet mag. Vandaar hier nog even de regels.

claxonneren of bellen?

Dit zijn de regels.

Snorfietsen of -scooters zijn voor de wet gelijk aan fietsen. Daarom mogen ze niet harder dan 25 km/u en hoeven bestuurders geen helm op. Binnen de bebouwde kom moeten ze samen met de fietsen op het fietspad (bord G11) rijden, of op een fiets/bromfietspad (bord G12a). Op het onverplichte fietspad (bord G13) mogen (naast fietsen uiteraard) alleen snorfietsen met elektromotor óf uitgeschakelde verbrandingsmotor komen. 

fotocredit: Vraaghetdepolitie.nl

Recente Posts

Klaar voor?

Heb je zin gekregen in een ritje?
Reserveer dan nu jouw scooteravontuur!